SNS: Desatoro pochybení súčasnej vlády

12.03.2013 Bratislava

Bratislava - Slovenská národná strana (SNS) reaguje na vyhlásenie premiéra Roberta Fica, ktorý rok po parlamentných voľbách vyhlásil, že mu nikto zatiaľ žiadne chyby neukázal. SNS poukazuje na deväť vážnych chýb súčasného vládneho kabinetu, ktoré vedú k úpadku Slovenska, k zhoršeniu situácie občanov i podnikateľov:
Prvou chybou je podľa SNS nerešpektovanie opozičných nominantov v strategických úradoch, ako sú NKÚ, Úrad verejného obstarávania a ďalšie, čím dochádza k zlyhaniu kontrolných mechanizmov.
Rovnako stretnutia predsedu vlády Roberta Fica s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Výsledkom týchto stretnutí je zvyšovanie arogancie šéfa maďarského vládneho kabinetu vo vzťahu k Slovákom na Slovensku, i voči Slovákom v Maďarsku.
Treťou chybou sú daňové omyly. Zvýšenie dane z pridanej hodnoty neprinieslo do štátneho rozpočtu očakávanú vyššiu sumu, čo potvrdil aj minister financií. Podobne ako zánik rovnej dane, zvýšenie dane z príjmu a zvýšenie odvodového zaťaženia,
čo likviduje živnostenský stav.
SNS sa vážnu chybu považuje neuplatnenie predkupného práva pri predaji Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Strategický podnik, ktorý ročne zarába 600 miliónov eur, vláda ponechala finančným skupinám. 
Šiestou chybou je zmena Zákonníka práce a zmeny pri dohodách o pracovnej činnosti či dohodách o vykonaní práce. Dôsledkom toho je zvýšenie nezamestnanosti, prepúšťanie, a tým zníženie kúpnej sily obyvateľov a útlm ekonomiky.
Vláda ignoruje štrajk učiteľov a pedagogických pracovníkov, nerieši ich situáciu a celkovým postojom ponižuje túto skupinu zamestnancov.
Neprehliadnuteľnou chybou je neriešenie problémov v zdravotníctve, zvyšovanie nátlaku na lekárov a zdravotné sestry predkladaním kriminalizačného zákona, pochybné transakcie hraničiace s korupciou v niektorých nemocniciach na ich údajné ozdravenie, a tiež snaha o vytvorenie monopolu jednej zdravotnej poisťovne.
Deviatou, veľmi vážnou chybou, je pokračovanie v politizácii vo voľbe generálneho prokurátora.
 

Vyberte región